05 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κυριακή, 16 Φεβρουάριος 2020 00:00

Οι συνέπειες του burn out στην υγεία του εργαζόμενου

Η αυξητική πορεία του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out) ανάμεσα στους ογκολόγους, τέθηκε ως σοβαρό  θέμα συζήτησης στο πλαίσιο της διήμερης επιστημονικής συνάντησης της ΑΚΟΣ.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Παθολόγος Ογκολόγος Δρ. Φλώρα Σταυρίδη, τα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης ανάμεσα στους επαγγελματίες, κυμαίνονται σε ποσοστά από 40 σε 75% ανάλογα με το χώρο εργασίας ενώ παρουσιάζεται διαφοροποίηση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα υγείας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εμφανίζουν  burn out σε μεγαλύτερα ποσοστά.

Σύμφωνα με την κα Σταυρίδη, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης διαφέρει από το stress στον επαγγελματικό χώρο και ενδέχεται να επηρεάζει βαθιά τόσο τον ίδιο τον επαγγελματία Υγείας όσο και την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή.

Οι νέες ανύπαντρες γυναίκες χωρίς παιδιά που εργάζονται πολλές ώρες την εβδομάδα, είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν επαγγελματική εξουθένωση.

Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ευαισθητοποίηση της Ογκολογικής κοινότητας για το φαινόμενο αυτό, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται στρατηγικές τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό/ επαγγελματικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί συστηματικά και αποτελεσματικά.

naftemporiki.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]