07 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2020 12:16

Ημέρα για φιλιά! Πώς τα φιλιά κάνουν καλό στην υγεία μας

Φίλα τον αγαπημένο σου σε κάθε ευκαιρία – και όχι μόνο γιατί αυτό κάνει καλό στη σχέση σου. Τα φιλιά κάνουν καλό στην υγεία σου και μάλιστα με επιστημονικές αποδείξεις.

Πώς τα φιλιά κάνουν καλό στην υγεία σου
Σε πλημμυρίζει η ορμόνη της χαράς
Το φιλί πυροδοτεί στον εγκέφαλό σου την έκκριση ενός κοκτέιλ χημικών ουσιών που σε ανεβάζουν ψυχολογικά. Στα χημικά αυτά συμπεριλαμβάνονται η ωκυτοκίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που σου προκαλούν ευφορία και ενθαρρύνουν τα συναισθήματα της τρυφερότητας και του δεσμού. Επιπλέον, μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους.

Βελτιώνουν την αρτηριακή σου πίεση
Όταν φιλάς τον αγαπημένο σου η καρδιά σου χτυπά πιο δυνατά. Αυξάνονται έτσι οι παλμοί σου και με τον τρόπο αυτό διαστέλλονται οι φλέβες σου, σύμφωνα με την Andrea Demirjian, συγγραφέα του βιβλίου, “Kissing: Everything You Ever Wanted to Know About One of Life’s Sweetest Pleasures.” Όταν διαστέλλονται οι φλέβες, το αίμα κυλά πιο γρήγορα και έτσι μειώνεται η αρτηριακή πίεση. Τι σημαίνει αυτό; Πως τα φιλιά κάνουν καλό στην υγεία και στην καρδιά σου, κυριολεκτικά!

Έχεις κράμπες περιόδου; Ένα φιλί θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα
Η καλύτερη ροή αίματος από τις διεσταλμένες φλέβες ανακουφίζει και τις κράμπες περιόδου. Μια δεύτερη… χείρα βοηθείας έρχεται από τα χημικά της καλής διάθεσης που εκκρίνει ο εγκέφαλος κάνοντάς σε να δίνεις λιγότερη σημασία στην ενόχληση και περισσότερη στον αγαπημένο σου.

Δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου
Τα φιλιά έχουν παρόμοια δράση με τα εμβόλια! Σε εκθέτουν σε νέα μικρόβια που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική ιατρική επιθεώρηση Microbiome (μπορείς να διαβάσεις εδώ τη μελέτη στα αγγλικά) βρήκε πως τα ζευγάρια που φιλιούνται τακτικά μοιράζονται το ίδιο μικροβίωμα στο σάλιο και στη γλώσσα τους.

Βελτιώνουν τα νούμερα της ολικής χοληστερόλης
Μελέτη στην ηλεκτρονική ιατρική επιθεώρηση Western Journal of Communication (μπορείς να διαβάσεις εδώ τη μελέτη στα αγγλικά) βρήκε πως τα ζευγάρια που φιλιούνται συχνά, έχουν μειωμένα ποσοστά ολικής χοληστερόλης. Το όφελος δεν περιορίζονται στη χοληστερόλη καθώς έχουν γενικά μειωμένα λιπίδια, που και τα δύο συμβάλουν σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

 

 

(shape.gr)

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]