07 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρίτη, 11 Φεβρουάριος 2020 13:30

Επιδημιολόγος: Κίνδυνος εξάπλωσης του κοροναϊού στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού

Τις τεράστιες προεκτάσεις που μπορεί να πάρει η επιδημία του νέου κοροναϊού, προσβάλλοντας ακόμη και το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, εάν δεν τεθεί άμεσα υπό έλεγχο, τονίζει κορυφαίος επιδημιολογός στο Χονγκ Κονγκ. Ο κίνδυνος επισημαίνεται λίγο αφότου ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξ αρχής έστειλε καθησυχαστικά μηνύματα, δήλωσε ότι ίσως τα νέα κρούσματα που δεν είχαν επισκεφθεί  την Κίνα είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην Guardian, ο καθηγητής Γκάμπριελ Λιουνγκ, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε πως αυτό που προέχει είναι να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος και το σχήμα του παγόβουνου. Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε άνθρωπος που προσβάλλεται από τον νέο κοροναϊό τον μεταδίδει κατά μέσον όρο σε 2,5 πολίτες, όπερ σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο μεταδίδεται η νόσος αγγίζει το 60% - 80%.

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός», τόνισε ο Λιουνγκ ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο και μεταβαίνει στη Γενεύη για συνέδριο του ΠΟΥ. Και εκτιμά ότι μολονότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό θνησιμότητας είναι μόλις στο 1%, ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί μαζικά.

Σύμφωνα με τον Λιουνγκ, δύο είναι τα μείζονα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους ειδικούς αυτή τη στιγμή – και αυτά θα θέσει και στο συνέδριο. Αφενός ποια είναι η κλίμακα εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως και αφετέρου εάν τα δραστικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την Κίνα θα πρέπει να υιοθετηθούν και από άλλες χώρες.

Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ξεπέρασε τους 1.000 σήμερα, αν και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών μειώθηκε.

Εκ των κορυφαίων ειδικών με ειδίκευση στους κοροναϊούς και σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του Sars το 2002 - 2003, ο Λιουνγκ συνεργάζεται με άλλους κορυφαίους επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

naftemporiki.gr

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]