03 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2020 20:45

Σχέδιο δράσης για την υγεία από την περιφέρεια Δ. Ελλάδας

Σχέδιο δράσης για την υγεία, που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2020, καταρτίζει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και υπεύθυνος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος,

 «στόχος αυτού του σχεδίου είναι η πρόληψη, η προφύλαξη, η αποκατάσταση, η ευαισθητοποίηση και η προαγωγή υγείας των πολιτών Δυτικής Ελλάδας».

   Μάλιστα, για αυτό το λόγο, συνεχίζει ο αντιπεριφερειάρχης, υπάρχει συνεργασία με υγειονομικούς και κοινωνικούς φορείς.

   Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν τεθεί άξονες και τομείς δράσης, όπως για παράδειγμα, η ψυχική υγεία, τα άτομα με αναπηρία, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

   Επίσης, στις δράσεις συμπεριλαμβάνονται η διασυνοριακή δημόσια υγεία, η διαχείριση κρίσεων, η προαγωγή του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης, η κοινωνική μέριμνα κά.

   Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μπονάνο, «το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ως πρώτο στόχο την σωστή ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, δηλαδή είτε την δημόσια υγεία, όπως η ρύπανση περιβάλλοντος, είτε χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα για τα οποία πρέπει να γνωρίζουν το πώς θα αντιμετωπίσουν».

   Ως εκ τούτου λοιπόν, επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης, «ζητάμε τη βοήθεια των επιστημονικών συλλόγων, αλλά και των κοινωνικών φορέων, ώστε να διοργανώνονται ενημερωτικές δράσεις, προκειμένου οι πολίτες να έχουν σωστή πληροφόρηση στα ζητήματα πρόληψης».

   Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Μπονάνος, «δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε νεοπλασματικές ασθένειες και σε χρόνια νοσήματα με επιπλοκές, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ παράλληλα θέλουμε να επικεντρωθούμε και στο ζήτημα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων».

   Ήδη ο αντιπεριφερειάρχης έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς κάθε υγειονομικό και κοινωνικό φορέα της Δυτικής Ελλάδας, που επιθυμεί να ενταχθεί στο συνολικό σχέδιο δράσης, προκειμένου να αποστείλει προτάσεις και προγραμματισμό.

   Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μπονάνο, «σχέδιο δράσης για την υγεία κατήρτιζε κάθε χρόνο η περιφέρεια, αλλά φέτος προσπαθούμε να το αναβαθμίσουμε».

   'Αλλωστε, όπως επισημαίνει, «στα ζητήματα που αφορούν την ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών η περιφέρεια πρέπει να έχει ρόλο, λόγο και ενημερωτική δράση».

   Τέλος, να σημειωθεί ότι ήδη συγκεντρώνονται προτάσεις και από τους τρεις νομούς (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) και μέσα στο επόμενο 20ήμερο το σχέδιο δράσης θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

blog comments powered by Disqus
thesspress

thesspress

[email protected]