06 Απρίλιος 2020

RSS Facebook Twitter

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2020 15:36

Τι ήταν το σχέδιο Μάρσαλ

Τι ήταν το περιβόητο «σχέδιο Μάρσαλ» που επικαλέστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν και πως άλλαξε τους συσχετισμούς στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα.

Στον Real FM μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει ορίσει πακέτο μέτρων που θα είχαν ορίζοντα ενός εξαμήνου.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Περνάμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Θεωρώ ότι στη χώρα μας λάβαμε εγκαίρως προληπτικά μέτρα, θεωρώ ότι και η ατομική και η συλλογική ευθύνη έχουν λειτουργήσει αρκετά καλά, και αυτό μας έχει προστατέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ώστε να μην βιώνουμε ακραία φαινόμενα όπως βλέπουμε στις γειτονικές χώρες. Στο επίπεδο της αντίδρασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και στην προστασία των ίδιων των εργαζομένων στην Υγεία και σε ότι αφορά στα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ, κάτι που ίσως δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια συνολική εικόνα της κατάστασης. Και σε ότι αφορά το προσωπικό, τον αριθμό δηλαδή των εργαζομένων.

Στην τριπλέτα τεστ, γιατροί και κλίνες είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Σε ότι αφορά την οικονομία, είναι δεδομένο και το λέμε μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, ότι είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ύφεση. Άρα, η ύφεση θα συμβεί και ο κλονισμός θα είναι έντονος. Το κρίσιμο είναι αν θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε γρήγορα από αυτή την κρίση. Επειδή αυτή η κρίση είναι επιφανειακή, δεν είναι δομική, είναι λόγω εντός τυχαίου γεγονότος, του ιού. Άρα, για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε γρήγορα, στα προ κρίσης κορονοϊού επίπεδα είναι σημαντικό να ληφθούν εμπροσθοβαρώς μέτρα, ένα γενναίο πακέτο μέτρων.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι εντελώς ανεπαρκή και σε ότι αφορά την ποσότητα, αλλά και στο επίπεδο της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Είναι λάθος σε ποιότητα και έχουν λάθος και στον άξονα του χρόνου γιατί προχωρούν με τη λογική ημέρα με την ημέρα. Θα έπρεπε να έχουμε ένα πακέτο μέτρων με ορίζοντα εξαμήνου, εμείς αυτό προτείνουμε και στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στις 14:00

Για τους εργαζόμενους δεν είναι μόνο ανεπαρκή τα μέτρα, θεωρώ ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση.»

Έλεγχο στα γραφεία της «Γενικής Ταχυδρομικής»πραγματοποιούν ελεγκτές της γενικής γραμματείας Εμπορίου, αλλά και της Προστασίας Καταναλωτή, έπειτα από καταγγελίες πολιτών για χρέωση μεγάλων ποσών για μεταφορές πακέτων.

Τον στόχο της κυβέρνησης για να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις κοντά στην ήδη υπάρχουσα ημερομηνία, εξέφρασε η Καραμέως σε συνέντευξη που παραχώρηση σε τηλεοπτικό σταθμό.

Οι υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εξετάσουν στα συμβούλιά τους, τα οποία θα διεξαχθούν αργότερα σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης, τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει αύριο, Δευτέρα 6 Απριλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για το πρόγραμμα «#ΜένουμεΌρθιοι», το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει το κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Με τους δημάρχους Σκοπέλου, Σκιάθου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου επικοινώνησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Μαγνησίας.

«Μένουμε σπίτι αλλά δεν χάνουμε την επαφή με την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό μας» σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με μήνυμά της στο twitter.

Να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα που ορίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για αυτές τις περιπτώσεις ζητάει ο δήμαρχος Δέλτα Θεσσαλονίκης κ Γ. Ιωαννίδης με αφορμή την τραγική κατάληξη εργαζόμενου σε εργοστάσιο της ΒΙΠΕ Σίνδου που είχε νοσήσει από τον κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο πριν και μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Σελίδα 1 από 887